Ready to Wumbo: LND Aktiverar fler, större Bitcoin-transaktioner vid blixtnedslag

Bitcoin’s Lightning Network har nått en betydande milstolpe. En viktig kapacitetsgräns som är avsedd att skydda användare av det framväxande protokollet justeras, vilket väljer ett inträdeshinder för företag som vill anta det nya betalningssystemet.

LND, ett ledande implementering av Lightning Network från start Lightning Labs, har meddelat att det har antagit stöd för wumbo-kanaler. Framöver kan användare sätta in mer pengar i Lightning Network-kanaler än tidigare, samt skicka större transaktioner.

ACINQs eclair och Blockstream’s c-blixt antog båda en form av wumbo tidigare i år. Enligt LND: s nya release-anteckningar tillåter nu nodprogramvaran användare att välja „acceptera“ och „skapa“ wumbo-kanaler.

Vad är wumbo?

Ordet „wumbo“ kommer från, tro det eller inte, SpongeBob SquarePants , en tecknad serie om en pratande svamp som fungerar på en hamburgare som är under havet med ett sortiment av havsvänner. I en scen lär SpongeBobs sjöstjärnvän Patrick Star honom ordet „wumbo.“

„Du wumbo, jag wumbo,“ säger Star och pekar på Spongebob, sedan själv. Lightnings „wumbo“ är liknande på det sättet att två användare måste gå med på att wumbo innan de wumbo.

Det finns två delar till wumbo. Den första delen tar bort gränsen för den totala mängden Bitcoin Revolution som kan hållas i en kanal: Denna gräns är för närvarande begränsad till 0.16777215 BTC, värd cirka 1 988 dollar vid presstiden. Den andra rensar bort gränsen för hur stor enskild betalning kan vara: Den gränsen har varit 0,04294967 BTC, värd cirka 508 dollar vid presstiden.

Läs mer: Den här spongebob-tematekniken bevisar att Bitcoins blixt går framåt

Wumbo är inte tekniskt svårt; i själva verket är det väldigt enkelt. Med stöd för wumbo-kanaler kan en användare signalera att han eller hon vill gå utöver de ovan nämnda gränserna och hitta andra noder att ansluta till som också stöder högre gränser.

Utvecklare lagt till begränsningen för att skydda användare från att hälla för mycket pengar i Lightning, eftersom det fortfarande är en ny och experimentell teknik. Som sådan är en anledning till att wumbo är en stor sak, det är ett tecken på att betalningstekniken mognar.

”Vi ser fraktwumbo i LND som ett tecken på att programvaran har kommit fram till en viss punkt där avancerade användare, företag och nodoperatörer kan öppna större kanaler. Dessa större wumbo-kanaler möjliggör en bättre användarupplevelse med större transaktioner i nätverket och effektivare kapitalanvändning för nystartade och nodoperatörer, säger Lightning Labs VD Elizabeth Stark till CoinDesk.

Det är inte att säga att de inte tror att folk fortfarande behöver vara noga med att arbeta med den nya tekniken.

”Som sagt, vi uppmuntrar inte människor att gå alla“ DeFi „på Lightning ( ser på dig, YAM ), eftersom vi anser att människor borde balansera riskerna med att använda kapital på ett nytt protokoll som kan ha buggar med fördelarna med större kanal storlekar, ”tilllade Stark.

Varför wumbo?

Genomsnittliga Lightning-användare kanske inte påverkas mycket av wumbo. Om de använder Lightning Network för att skicka små mängder, kommer inte denna lyftkapacitet att göra någon skillnad för dem.

Större enheter som affärsverksamhet eller utbyte, å andra sidan, kanske vill utnyttja en större kapacitet.

„De flesta användare kan förmodligen klara sig utan wumbo-kanaler, men större noder eller utbyten / tjänster kan verkligen dra nytta av förmågan att hantera en mindre uppsättning större kanaler,“ förklarar LND-utvecklarna i releasen .

Läs mer: För att slå onlinecensur behöver vi anonyma betalningar

Det är därför som vissa utvecklare tror att wumbo tar Lightning Network till nästa nivå. De tror att det kommer att locka till ett bredare antagande av Lightning Network bland större enheter, vilket gör det tillgängligt för fler bitcoin- användare.

„De flesta av de viktigaste nodoperatörerna och startups kör vår LND-implementering, så såvida de inte har gafflat LND och lagt till Wumbo själva (som ett fåtal har gjort, och detta var mer riskfylld utan officiellt stöd), skulle de inte ha haft den här funktionen aktiverad,“ Sa Stark.

Fortfarande har vissa företag redan lagt till stöd för wumbo utan att vänta på en officiell väg för att göra det. Som sådan är Acinq-verkställande direktör Pierre-Marie Padiou skeptisk att LND lägger till stöd för wumbo kommer att göra en stor skillnad.

„Det kan inte skada, men större noder […] har redan bytts, så förbättringen har antagligen redan ägt rum,“ sa han till CoinDesk.